Blog Elements

You can display blog posts in various ways with the “Blog Post” element/shortcode. You can see one example here and even more at the blog main menu item of this demo.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Ayşe Avcı gerçekleştirdiğimiz canlı yayında, bizlere çok değerli bilgiler sundu. Algı Özel Eğitim Kurumları Kurucusu ve Yöneticisi Parin Yakupyan moderatörlüğünde, uyaran eksikliği ve otizmle ilgili önemli konuları ele aldık. Sorularınızı yanıtlayan, değerli görüşleri ve katkılarıyla yayınımızı zenginleştiren Prof. Dr. Ayşe Avcı’ya gönülden teşekkür ederiz!

  • Uyaran eksikliği nedir? Uyaran eksikliği ve otizm arasındaki fark nedir?
  • Bu iki durumun semptomları nasıl benzerlikler gösterir?
  • Hangi belirtiler ikisinin farklı durumlar olduğunun ipucudur?
  • Neden bazı otizmli çocuklara uyaran eksikliği tanısı konuluyor? Belirtileri benzer gösteren bu çocuklarda iki durumu ayırmak neden zor olabilir?
  • Her iki tanının gelişim üzerinde nasıl etkileri olur? Sosyal, dil ve motor gelişim alanlarında nasıl farklılıklar beklenmelidir?
  • Otizme bağlı belirtiler Uyaran eksikliği belirtilerini taklit edebilir mi? Eğer bu benzerlikler varsa, doğru tanıya ulaşmak için hangi kriterlere dikkat edilmelidir?
  • Bu tanılar arasında ayrım yapmanın en güvenilir yolu nedir? Hangi testler ya da değerlendirme araçları daha sağlıklı sonuç verir?
  • Uyaran eksikliği çocuğun gelişimini nasıl etkiler? Sosyal, dil ve motor beceriler açısından hangi gecikmeler görülebilir?
  • Uyaran eksikliği tanısı alan bir çocuk, doğru müdahale ile otizm benzeri belirtileri aşabilir mi? Ya da belirtilerde azalma görülür mü?
  • Hangi yöntemler ile müdahale uygundur? Davranış terapisi, ergoterapi veya oyun terapisi gibi yöntemlerden hangileri faydalı olur?
  • Otizmli çocuklar için uyaran eksikliği tanısı doğru değilse nelere dikkat edilmeli? Eğer çocuk yanlış bir tanı aldıysa, doğru tanı ve doğru müdahale sürecine nasıl geçiş yapılabilir?

Fizyoterapist ve Osteopat Dr. Gülsah Kınalı

Geleneksel ve tamamlayıcı terapilere ilginin artış gösterdiği günümüzde, Fizyoterapist ve Osteopat Dr. Gülsah Kınalı ilebu terapilerin ülkemizde ve dünyadaki bilimsel dayanaklarına, uygulama farklılıkları ve ebeveynler tarafından…

Çocuk Beyni Nasıl Çalışır?

Uzm. Dr. Kerem Dündar ile "Çocuk Beyni Nasıl Çalışır?" konusunu ele aldık. Telefon, televizyon, tablet gibi ekranlı medyanın hayatımıza etkileri neler? İzleme süresi mi önemli yoksa içeriği mi? konularını konuştuğumuz yayınımızda…

Otizmde Ergenlik ve Cinsellik

Bebeklikten itibaren başlayan mahremiyet eğitimi için neler yapabiliriz? Otizmde Ergenlik ve Cinsel Gelişim’ konusunu, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ayten Düzkantar ile konuştuk. Örtülülük,…

Sık Rastlanan Mide ve Bağırsak Rahatsızlıkları

Otizmli çocuklarda en sık rastlanan mide ve bağırsak rahatsızlıkları neler? Otizmli bazı çocuklar, sadece sarı veya beyaz yemeklerde, pirinç, patates ve makarna gibi gıdaların renginde seçici olabiliyorlar. Beslenmedeki bu takıntı…

DEHB

Otizm’e DEHB, duygu durum düzenleyememe ve depresyon gibi ek psikiyatrik durumlar eşlik edebiliyor. Otizmde sık görülen ek psikiyatrik durumlara karşı nasıl tetikte olabileceğimizi, neler yapabileceğimizi, değerlendirme ve tanı…

Otizm ve Özel Eğitimde Aile

Prof. Dr. Sezgin Vuran ile otizm ve özel eğitimde aileyi konuştuk. Otizm neden bir spektrum olarak tanımlanmaktadır? Ülkemizde otizmli çocuklara sağlanan eğitim fırsatları nelerdir? Özel eğitimde aile katılımı neden önemli?…