Blog Elements

You can display blog posts in various ways with the “Blog Post” element/shortcode. You can see one example here and even more at the blog main menu item of this demo.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Ayşe Avcı gerçekleştirdiğimiz canlı yayında, bizlere çok değerli bilgiler sundu. Algı Özel Eğitim Kurumları Kurucusu ve Yöneticisi Parin Yakupyan moderatörlüğünde, uyaran eksikliği ve otizmle ilgili önemli konuları ele aldık. Sorularınızı yanıtlayan, değerli görüşleri ve katkılarıyla yayınımızı zenginleştiren Prof. Dr. Ayşe Avcı’ya gönülden teşekkür ederiz!

  • Uyaran eksikliği nedir? Uyaran eksikliği ve otizm arasındaki fark nedir?
  • Bu iki durumun semptomları nasıl benzerlikler gösterir?
  • Hangi belirtiler ikisinin farklı durumlar olduğunun ipucudur?
  • Neden bazı otizmli çocuklara uyaran eksikliği tanısı konuluyor? Belirtileri benzer gösteren bu çocuklarda iki durumu ayırmak neden zor olabilir?
  • Her iki tanının gelişim üzerinde nasıl etkileri olur? Sosyal, dil ve motor gelişim alanlarında nasıl farklılıklar beklenmelidir?
  • Otizme bağlı belirtiler Uyaran eksikliği belirtilerini taklit edebilir mi? Eğer bu benzerlikler varsa, doğru tanıya ulaşmak için hangi kriterlere dikkat edilmelidir?
  • Bu tanılar arasında ayrım yapmanın en güvenilir yolu nedir? Hangi testler ya da değerlendirme araçları daha sağlıklı sonuç verir?
  • Uyaran eksikliği çocuğun gelişimini nasıl etkiler? Sosyal, dil ve motor beceriler açısından hangi gecikmeler görülebilir?
  • Uyaran eksikliği tanısı alan bir çocuk, doğru müdahale ile otizm benzeri belirtileri aşabilir mi? Ya da belirtilerde azalma görülür mü?
  • Hangi yöntemler ile müdahale uygundur? Davranış terapisi, ergoterapi veya oyun terapisi gibi yöntemlerden hangileri faydalı olur?
  • Otizmli çocuklar için uyaran eksikliği tanısı doğru değilse nelere dikkat edilmeli? Eğer çocuk yanlış bir tanı aldıysa, doğru tanı ve doğru müdahale sürecine nasıl geçiş yapılabilir?

Prof. Dr. Esra Akgül ile Gölge Öğreticiler

Otizm için bakım odaklı değil, bireyi hayata karıştırma odaklı çalışmalar yürütmeyi hedefleyen FSM Vakıf Üniversitesi yeni bölümünde öğrencilerini kabule başladı. Prof. Dr. Esra Akgül hocamız ile hem yeni açılan bölümde…

Kreş mi Özel Eğitim mi?

Otizm ve benzeri durumlarda önce kreş mi özel eğitim mi? Bazen ailelerimizin kafasını karıştıran bu konuda Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Avcı ile konuştuk. Ağustos https://www.youtube.com…

Akran Zorbalığı

Ülkemizde örgün eğitimde öğrenim gören otizmli çocukların akran zorbalığına maruz kalma durumlarını konuştuk. Otizmli çocukların akran zorbalığına maruz kalma durumları üzerine tez yazan Dr. Mehtap Eroğlu bu konuda yaşanan…

Otizmli Kardeş

Otizmli çocukların kardeşleri bu durumdan nasıl etkileniyor? Neler hissediyor ve neler yaşıyorlar? Ailerimiz için yol gösterici ipuçlarını barındıran yayınımızda Psikolog Cihan Çelik bizleri bilgilendirdi. Tipik gelişen kardeşin…

Otizm, Sosyal ve İletişim Beceriler

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin eksik ve yetersiz olması ile kendini gösteren bir durum. Peki, bu beceriler kazandırılabilir mi? Özellikle ergenlik döneminde sosyal becerilerin zayıflığı; dışlanma, alay edilme, zorbalığa…

Sonay Dikkaya ile Neler Konuştuk?

Özel bir çocuk annesi olmak hayata dair planlarımızı, ilişkilerimizi, dostluklarımızı nasıl değiştiriyor? Haber spiker Sonay Dikkaya ile oğlu Şan’ın yaşamına girmesiyle değişen hayatını konuşacağız. 600 gr prematüre…